En ny generation er på vej på arbejdsmarkedet – digitalisterne. Digitalisterne er vokset op med medier og teknologier anderledes end andre generationer. Hvordan bruger de yngste generationer teknologi anderledes, og hvordan kommer det til at påvirke arbejdspladsen i fremtiden?

​Til VidenDanmarks kick-off torsdag d. 7. september 2017 var der fokus på samarbejde som en kompetence. Én af oplægsholderne var Signe Westi-Henriksen med oplægget “Digitalisterne kommer … og hvad så?”, der fokuserede på, hvordan de yngste generationer på arbejdsmarkedet bruger teknologi, og hvordan det kommer til at påvirke arbejdspladsen i fremtiden.

En ny generation er på vej på arbejdsmarkedet – digitalisterne. Digitalisterne er vokset op med medier og teknologier anderledes end andre generationer. Digitalisterne er defineret som alle født efter 1980.

De elsker teknologi og lækre brugergrænseflader og er gode til at samarbejde, da de gennem skolen har lært, at det er den bedste måde at løse den forestående opgave.

Her følger fem forandringer, vi vil se på arbejdsmarkedet i større grad, som digitalisterne fylder mere og mere.​

1.     De forventer det samme i det personlige og på arbejdet.
De forventer at de samme værktøjer, der bliver brugt i privatlivet også kan bruges på arbejdet. Fra mail til teksteditorer – digitalisterne vil gerne beholde en strømlinet og lettilgængelig overgang fra fritid til arbejdstid. Det giver den fordel, at det er nemt at koordinere med kollegaer, samt at skifte hurtigt fra leg til arbejde.

2.     De arbejder alle steder fra, men ikke fra 9-17.
Igennem hele deres opvækst har de altid været online og altid forbundet med hele deres netværk. Information er altid tilgængelig, og at være virtuelt til stede er ligeså godt som at være det fysisk. Fordelen er, at de altid er tilstede – altid nemme at få fat i.

3.     De samarbejder for at få tingene gjort. Digitalisterne har igennem hele opvæksten været vant til at have folk omkring dem hele tiden. De er kreative og skaber idéer sammen med andre. Derfor vil de i større grad føle sig tilpas i strukturer, hvor de får lov at dele viden og idéer med kollegaer.

4.     De kræver, at du er tilstede – i tid, men ikke i rum. De vægter kvantitet over kvalitet med hensyn til kommunikation. De forventer altså øjeblikkelig og konstant feedback på deres handlinger og resultater. Feedback vigtig for deres læring og personlige udvikling.

5.     De tror på at arbejdet skal være sjovt, og hvis det ikke er sjovt, så gør de det sjovt. Det handler dog ikke om at gøre alt til et spil eller en leg. De vil have værdi i arbejdet, og et klart formål.

Måder disse forandringer kommer til udtryk er ting som gamification, adgang til arbejdsmail og værktøjer på flere devices, større grad af chatmøder og virtuelle møder, større brug af video i stedet for tekst, samt at arbejde sammen som et netværk.

Disse fem forandringer kommer altså til at præge fremtiden på arbejdsmarkedet, og spørgsmålet er så, om det er arbejdsmarkedet, der skal tilpasse sig, eller digitalisten der skal tilpasse sig arbejdsmarkedet.

Signe Westi-Henriksen er Product Marketing Manager hos ProActive A/S og var denne ene oplægsholder til VidenDanmarks Kick-off 2017, hvor fokus var på samarbejde som en kompetence. ​

​Kilde: Signe Westi-Henriksen, 7. september 2017, “Digitalisterne Kommer… og hvad så?”, VidenDanmark Kick-off 2017 ​oplæg