Flere og flere lønmodtagere udnytter muligheden for at arbejde hjemme. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at mere end hver fjerde dansker nu arbejder hjemme mindst en gang om måneden.

Hjemmearbejdsdage er et hit. Mere end hver fjerde dansker arbejder nu hjemme mindst en gang om måneden. Antallet af hjemmearbejdende danskere er steget støt de sidste fem år. Og vurderet på tallene fra årets første seks måneder tyder alt på, at 2012 bliver nyt rekordår.

I 2007 benyttede 22,5 procent af de beskæftigede lønmodtagere sig af muligheden for at arbejde hjemme. I de to første kvartaler i år er tallet vokset til 26,5 procent af arbejdsstyrken.

At hjemmearbejde kan være yderst effektivt, er netop konklusionen i en ny, stor undersøgelse fra Stanford-universitetet i Californien.

Her udvalgte universitetets forskere en afdeling i det kinesiske rejsebureau, Ctrip, og lod halvdelen af de ansatte arbejde hjemme fire dage om ugen over et halvt år. Seks måneder efter var produktiviteten blandt gruppen af hjemmearbejdere steget med 13 procent, især fordi medarbejderne holdt færre pauser og fik færre sygedage.

Tallene fra Danmarks Statistik viser også, at det især er mændene, der vælger at arbejde hjemme. Men både mænd og kvinder benytter sig i stigende grad af muligheden.

Bedre work-life balance
Bliver hjemmearbejde brugt rigtigt, kan det også give store arbejdsmiljømæssige fordele. Indflydelse på planlægningen af sit eget arbejde, mere fleksible arbejdstider og generelt større sammenhæng mellem arbejdsliv og privatliv er en række af gevinsterne.

En undersøgelse lavet for Microsoft i 2010 viser imidlertid, at kun 6 procent af medarbejderne føler, at de har klare retningslinjer for hjemmearbejdet. HK har udarbejdet en tjekliste med 20 spørgsmål, som er vigtige at diskutere med sin arbejdsgiver inden man etablerer distancearbejde (link nedenfor til HK).

Når man begynder at arbejde hjemmefra, kan man se og mærke en forandring i arbejdslivet. Grænsen mellem arbejde og fritid bliver mere utydelig. Det kan få forskellige udfald, afhængig af hvem man er.

  • Nogle kan være tilbøjelige til at lade fritiden tage over, for det kan være svært at se bort fra vasketøjet man ikke har nået. Det lyder afslappet, men hvis man ikke når sine arbejdsopgaver, kan der opstå stress. For eksempel i form af dårlig samvittighed, eller det ekstra der skal indhentes i de kommende dage.
  • Andre hælder måske til den side, hvor arbejdet tager for meget tid. Her er der en fare for at arbejde for meget, i forhold til den indsats man ville lægge på arbejdspladsen. Man ønsker at levere et godt resultat og kan have en tilbøjelighed til at arbejde urimeligt længe. På den måde kan arbejdspladsens stress komme til at flytte ind i privatlivet.
  • Det kan også være, at ens ægtefælle ikke forstår den nye situation. Måske er der nogen der forventer, at man kan klare alt det huslige, mens man faktisk skal arbejde.

http://www.stanford.edu/~nbloom/WFH.pdf

www.hjemmearbejdspladsen.dk