Den tidligere jugoslaviske republik vil gøre være mere effektiv. Men de vil ikke lege sig til ny viden, som vi ellers holder af i Danmark.

For andet år i træk drager Inger Toft Thiersen til Makedonien for at undervise dommere og offentlige anklagere i LEAN og danske metoder til effektiv sagsbehandling.

Retsvæsenet i Makedonien kæmper med forældede systemer og træge rutiner. Det gør retsvæsenet til en byrde for landets økonomiske og politiske udvikling, og samtidig bliver det ineffektive system et let offer for korruption. Effektivisering af landets juridiske system er således også en del af Makedoniens demokratiske udvikling og et væsentligt element i landets EU-kandidatur.

Det nødvendige arbejde indebærer eksempelvis mere effektiv brug af standardiserede dokumenter, indførelse af videndeling og eliminering af arbejdsgange, der ikke giver værdi for brugerne.

Inger Toft Thiersen tog første gang del i det store arbejde i 2011, men da hun vendte hjem sid-ste år, frygtede hun at hun ikke ville blive inviteret igen. Undervisning af embedsfolk foregår nemlig på meget andre vilkår i Makedonien end i Danmark og kulturmødet gik ikke stille af. Som Inger Toft Thiersen diplomatisk udtrykker det: “Makedonske embedsmænd har ikke samme tradition som danske for at deltage i efteruddannelse, og sidder i høje magtfulde stillinger, hvor det, at tage imod ny viden, skal tilrettelægges så der ikke sker tab af anseelse. Deltagerne i mit seminar var meget engagerede, men da vi skulle til at lege som en del af indlæringen, sagde nogle af dem meget bestemt fra.” Netop legen har ellers i mange år været en fast og succesfuld bestanddel af Inger Toft Thiersens arbejde med lean, men stødte altså på modstand i Makedonien. Og i år skal gruppearbejdet så foregå som en faglig diskussion.

Arrangementet er arrangeret af European Institute of Public Administration (EIPA) og foregår i Skopje i dagene 26. – 28. november 2012. Seminaret handler om forbedring af kvaliteten af juridiske afgørelser. Deltagerne skal kortlægge, hvad der er domstolenes rolle og ansvar ved indtrædelse i EU. I denne sammenhæng skal de diskutere på seminaret, hvad organisation har brug for og hvordan kvalitetskontrol kan være på plads for at sikre, at retslige funktioner udføres uafhængigt og effektivt. Seminaret tager også hensyn til de ekstra opgaver retsvæsenet har til at sikre adgang til domstolene og beskytte de sårbare.

Den tidligere jugoslaviske republik Makedonien har været EU-kandidatland siden december 2005.

Læs også blog hos Viden Danmark i 2011: Læring i andre kulturer